Rehber Öğretmenimizden "AİLEDE İLETİŞİM VE BAŞARI" konulu yazısı

AİLEDE İLETİŞİM VE BAŞARI

Her toplumun geleceğini iki sosyal ortam etkiliyor. Bunlardan birincisi çocuğun yetiştiği aile ortamı ikincisi de çocuğun içinde yetiştiği okul ortamıdır. Çocuk yetiştirmek dediğimizde anne-baba ve öğretmen/ öğretmenler. Yarın dediğimiz de iyi eğitim verdiğimiz çocuklar akla gelir. Ebeveynleri, öğretmenleri olarak çocuklarımızdan beklentimiz okul, meslek, sağlıklı aile ilişkileri ve yaşam başarısıdır. Anne- baba ve öğretmenleri olarak çocuklarımızın yetişmesinden sorumluyuz. Çocuklarımızın hayat başarılarını bizlerin onları yetiştirdiğimiz tutumlar belirleyecektir. Onlar, hayata tutunmanın, üretmenin, paylaşmanın ve başarmanın mutluluğunu bu tutumlarımızla başaracaklardır. Çocuklarımıza destek sağlıklı aile ilişkilerin temelinde yatan iletişim becerileriyle olur. Çocuklarımızı yetiştirirken Konfüçyüs'ün öğretisini hatırlayacak olursak; "Bir adama balık verirsen karnını bir gün için doyurmuş olursun, fakat adama balık tutmayı öğretirsen kendini her zaman besleyebilir." Çocuklarımızın aldıkları eğitimle üretken, paylaşan ve yöneten olmaları ama hepsinden önemlisi adam olmaları eğitim sürecinden ve ailenin bu süreçteki katkı ve desteğine bağlı olacaktır. Bu hedefe ulaştıracak güzergahın seçimini hangi araçla hangi yoldan varacağını çocuğun kendisi belirlemeli ve işin sorumluluğunu da üzerine almalıdır. İnsan, kendi seçimleri ve değerleriyle yaşayan bir varlıktır. Kendi biyolojik programının dışına çıkabilir. Örneğin aç olduğu halde ertelemesi gibi... Hayatındaki öncelikleri belirlemek, seçim yapmak gibi... bu cümleler çoğaltılabilir. İnsan, içgüdüsel davranmaz, yaşamında seçimleri ve kararlarıyla yaşar. Kendisini umutlu hissettiği ölçüde mutlu olur, yaşamına yön verir. Çünkü, çocuk ve gençler kendi gelişimlerinin en önemli aktörleridir. Çocuklarımızın kendi seçim ve kararları bu açıdan önemlidir, aldıkları kararın sorumluluğunu da üzerlerine almaları gelişimlerini sağlıklı yönettiklerinin de bir göstergesidir. Çocuklarımızın potansiyellerini ortaya çıkarmak için gerekli desteğin hem okul hem aile ortamında sağlanması gereklidir. Çocuklarımıza problem çözme becerilerini kazandırmak, zorlu yaşam olaylılarıyla baş etme becerisini öğretmek önce biz anne babaların devamında okulun görevin olmalıdır. Başardıkça yaptığı işten keyif alacak, başarmanın, paylaşmanın mutluluğunu yaşayacak, hayattan doyum alacaktır. Anne baba ve öğretmenler olarak donanımlı olmak çocuklarımız adına umut ve sevindirici bir durumdur. Her davranışımızla çocuklarımıza örnek olmak zor ve zahmetli bir iştir. Çocukların yetiştirme sürecinde çocuğun adam yerine konulması, ilgilenilmesi, söylediklerinin ve davranışlarının önemsenmesi çok önemlidir. Çocuklarımızı korku kültürüyle değil de onların her türlü ihtiyaçlarını, seçimlerini, kararlarını önemseyen bakış açısıyla açık bir iletişim kurmak çocukların gelişimlerine katkı sağlar. Akıldan çıkarılmaması gereken bir husus bizim çocuklarımız olsa da bizlerden bağımsız bir kişilik geliştirmeleridir.  Çocuklarımızı örselenmeden yetiştirmek anne baba olmanın ödev ve sorumluluğunu taşımaktır. Bu farkındalığı oluşturmak, zaman ve emek kaybına neden olmayacaktır. Çocuklarımızı yetiştirme sürecinde halden anlayan, empati kuran bir iletişim içerisinde olmak anne baba olmanın gereğidir.  Anne babalığın ne kadar zor bir iş, çocuk yetiştirmenin de zorlu bir süreç olduğunu kabul etmek gerekir. Çocuklarımızın bizlerle sağlıklı iletişim kurmak için her çabasını takdirle karşılamak, kendilerini ifade etmeleri için ortam oluşturmak önemlidir.  Anne baba olarak çocukları adam yerine koymak seçim ve karalarına saygı göstermek önemlidir. Çocuğa Önemsendiği, ilgilenildiğinin mesajını başka nasıl verilebilir. Çocuklara önerilerimizi açık bir şekilde paylaşmak, yaptıkları seçim ve aldıkları kararların isabetli olmasına katkı sağlayacaktır. Aile ortamında yapılacak her türlü aktivitede düşüncelerine başvurmak alacağımız kararlara katkı sağlayacaktır. Otoriter ve korku salan yaklaşımın yerini katılımcı ve korkusuz bir ortam alacaktır. Güvenli bir ortam her birey için kendini ifade edeceği bir ortam hazırlar. Hayatımızdaki önemli olayları paylaşmak bizler için önemlidir. Çocuklarımızın doğumu ve süreçte onların bizlere verdiği mesaj ve anlaşılmak talebi gibi. Önemli olayları paylaşacak birileri varsa anlamlıdır. İletişim bu açıdan önemlidir. Çocuklarımızın gözü ile olaylara bakmalıyız. Empati kurmalıyız. Korku değil, yaşama sevincini yeşertmeliyiz. Umudu var etmeli ve yaşatmalıyız. Çocuklarımızın yaşadıkları olaylar, onların keşifleri paylaştıkça onlar için daha anlamlı olacaktır. Önemsenmek, ilgilenilmek ve adam yerine konmak gibi. Çocuklarımızı korku kültürü ve utandırma üzerine bir iletişim yerine; kendilerini güvende hissettiren, destekleyen, seçim şansı veren, dinleyen, anlayan, çeşitli enstrümanlarla kendisini ifade etme ortamı veren bir durum oluşturmak, gelişimlerine katkı sağlayacaktır.  Çocuklarımıza kazandıracağımız iletişim becerisi ve değerlerimiz bu anlamda çok önemlidir. Zorlu yaşam olayları karşısında sığınacakları liman bu değerler ve sağlıklı iletişimdir.

Şinasi YÜCE

29 Mart 2021